Associació Rurbans – Escola de Pastors de Catalunya

Resum

L’Associació Rurbans a través de la formació de l’Escola de Pastors de Catalunya i els altres projectes que gestiona treballa per garantir el relleu generacional del sector primari a Catalunya sota un model agroecològic. És per això que ofereix una formació als joves que volen dedicar-se al sector però que no tenen una base familiar agrícola i els acompanya en tot el procés per tal que puguin dedicar-se a l’ofici.

Xifres clau

Des del 2009:

 • 10 classes han completat el curs a l’Escola,
 • 171 persones han rebut la formació,
 • 431 sol·licituds per entrar a l’Escola,
 • 98 persones han participat com a tutors de pràctiques
 • 57%  de les persones que han acabat la formació estan treballant actualment en el sector primari, ja sigui amb el seu projecte propi o treballant per tercers,
 • 20% de les persones que han acabat la formació volen dedicar-se al sector però de moments segueixen buscant un lloc per instal·lar-se, recursos econòmics o socis.

Missió

La principal missió és garantir el relleu generacional del sector primari a Catalunya sota un model agroecològic. Formem joves (30 anys de mitjana) de diferents àmbits que tinguin una forta vocació per dedicar-se a la ramaderia extensiva i realitzin l’ofici de pastor.

La majoria dels nostres alumnes son nouvinguts a l’agricultura i la ramaderia. No provenen de família pagesa i no tenen terres on instal·lar-se. Aquest grup de persones es trobaran una sèrie d’obstacles que dificultaran el començament del seus projectes: la manca de  disponibilitat de terres a un preu raonable, la competència amb uns preus més baixos del productes provinents d’explotacions intensives o de l’estranger, …Al mateix temps, però, tenen el desig (i l’habilitat!) de recuperar l’esperit de la pagesia tradicional i mantenir el seu coneixement per tal que no es perdi però alhora aplicant altres estratègies innovadores adaptades a la societat actual.

Forma jurídica

Rurbans es una associació sense ànim de lucre que es va crear el 2003 i que l’any 2009 va iniciar l’Escola de Pastors de Catalunya.

Activitats

Les principals activitats són:

 1. Formar futurs/es ramaders/es i pastors/es amb l’Escola de Pastors. La formació impartida al llarg d’un any consta de dos mesos de teoria i quatre de pràctiques.
 2. Acompanyar i aconsellar els ex-alumnes i alumnes que inicien els seus projectes.
 3. Facilitar l’accés a la terra: busquem i rebem ofertes de terres en venta, compra, lloguer i cessió.
 4. Oferir una borsa de treball als ex-alumnes: rebem ofertes i demandes de feina i facilitem l’entrada al món laboral dels nostres ex-alumnes posant-los en contacte amb persones del sector que busquen treballadors temporals o fixes.
 5. Sensibilització cap el públic en general.

Resultats

L’Escola porta 10 anys en funcionament (2009-2018). Des dels seus inicis, Rurbans ha vetllat per mantenir el lligam amb els ex-alumnes i fer un seguiment de la seva situació personal en relació amb el seu projecte ramader o la seva situació laboral. Entre el 2009 i el 2018, l’Escola ha rebut 431 sol·licituds de potencials alumnes, dels quals un 40% ha acabat tenint plaça per realitzar la formació. Així, 171 persones han iniciat la formació i un 85% l’han finalitzada,  rebent la homologació i el reconeixement oficial de la formació per part del Departament d’Agricultura.

Des de l’inici de l’Escola, 98 professionals han participat com professors de pràctiques provinents de tot el territori català, Navarra, Aragó, País Basc i França. Fins l’any 2017, dels 132 alumnes que han finalitzat la formació, el 80% segueix vinculat amb el sector, ja sigui perquè s’hi dediquen professionalment -75 d’ells treballen en el seu propi projecte o per altres-,  o perquè tenen intenció de dedicar-s’hi però encara estan buscant un lloc per instal·lar-se, recursos econòmics o socis.  Dels que s’hi dediquen professionalment, 12 estan fent de pastors de muntanya al Pirineu o altres massissos muntanyosos. En aquest temps s’han gestionat un total de 134 ofertes de feines i terres.

Direcció

Crta. C-13, km 131, Edifici el Racó.
25594 Rialp (Catalunya)

Tlf. +34 973 620 977 / +34 671 649 362
Email. info@rurbans.org
Web: www.escoladepastorsdecatalunya.cat
Facebook: www.facebook.com/escoladepastors
Twitter: www.twitter.com/escoladepastors

Instagram: www.instagram.com/escoladepastors